De crisis in Venezuela duurt onverminderd voort. In Amsterdam wonen ruim negenhonderd Venezolanen. Zij houden hun hart vast voor verdere escalatie van het conflict. Hoe kijken zij aan tegen de situatie in hun geboorteland? En wat vinden ze van Amsterdam?

Dat het al tijden crisis is in Venezuela, inclusief een steeds verder escalerende strijd om de macht, kan niemand zijn ontgaan. In november vorig jaar meldden de Verenigde Naties dat inmiddels zo’n 3 miljoen mensen Venezuela zijn ontvlucht: de nijpende voedsel- en medicijntekorten, hyperinflatie en criminaliteit jagen de bevolking hun moederland uit. Het merendeel van de vluchtelingen zoekt zijn heil in buurlanden als Colombia, Ecuador, Peru en Brazilië.

Ook in Nederland is het aantal Venezolanen de afgelopen jaren toegenomen. De laatste statistieken van het CBS tonen dat er in 2010 nog geen 5.000 mensen met een Venezolaanse migratieachtergrond in Nederland woonden. In 2017 was dit aantal al opgelopen tot bijna 7.000. Ruim 900 daarvan wonen in Amsterdam, blijkt uit cijfers van de gemeente. Ook de asielaanvragen uit het Zuid-Amerikaanse land nemen toe. Daar waar de IND in 2015 nog maar vijf officiële asielaanvragen uit Venezuela registreerde, waren dit er vorig jaar honderdvijftig. Slechts enkele daarvan werden gehonoreerd.

Lees het hele artikel hier op de website van NRC