Amy heeft al haar hele leven last van slaapaanvallen. Sinds een half jaar neemt ze twee keer per dag ghb, en dat helpt enorm.

Als kind sliep ik al uitzonderlijk veel. In de klas, thuis of in het openbaar vervoer: overal lag ik te slapen, of zat ik op z’n minst te knikkebollen. Anderhalf jaar geleden kwam ik erachter dat dit komt doordat ik de slaapstoornis narcolepsie heb. Dat houdt onder meer in dat je vaak onrustige nachten hebt, en overdag geregeld slaapaanvallen krijg die tien à dertig minuten kunnen duren. Ze treden vooral op onder rustige omstandigheden of tijdens passieve bezigheden.

Ik had veel slaapaanvallen tijdens colleges op de universiteit. Dat kon je ook terugzien in mijn aantekeningen: mijn handschrift was dan heel onduidelijk en mijn zinnen waren nauwelijks te volgen. Het waren notities van een slaapwandelaar. De ene na de andere studie mislukte ook, en pas bij mijn derde, aan de Pabo, ben ik gaan praten met een decaan om erachter te komen hoe dat kwam.

Lees hier verder op Vice.