Hun behuizing valt in veel gevallen uit elkaar, ondanks de subsidies. De stank van de riolering komt door de vloeren heen. Er lopen insecten en knaagdieren rond. De migranten zelf worden geronseld voor sekswerk of ‘slavenwerk’ op het land. Ondertussen verdient de maffia kapitalen aan de migranten in Italië.

De beelden van overvolle bootjes dobberend op de Middellandse Zee met aan boord tientallen migranten gingen de afgelopen jaren vaak de wereld over. Vorig jaar alleen al kwamen er volgens de Europese grensdienst Frontex rond de 150.000 vluchtelingen op illegale wijze de EU binnen. Ruim 20.000 van hen zetten voor het eerst voet aan Europese wal in Italië. Tussen 2014 en 2018 kwamen er ruim 600.000 migranten aan in het Zuid-Europese land. Maar la dolce vita vinden ze in Italië niet.

Velen van hen komen in opvangkampen terecht waar ze maandenlang onder erbarmelijke omstandigheden doorbrengen. Ze vallen er ten prooi aan de georganiseerde misdaad die ze de schaduweconomie van Italië in sleurt. Want ondanks dat een steeds grotere groep Italianen, inclusief de huidige regering, die migranten liever ziet verdwijnen, is er één partij die de rode loper voor de migranten onverminderd blijft uitleggen: de maffia. De reden? Geld. Vluchtelingen vormen een lucratieve business voor de maffia.

Over de rug van de asielzoekers verdient ze naar schatting per jaar zo’n 4 miljard euro. Maar hoe verdient de maffia precies aan de komst van de migranten naar Europa? Via welke wegen weten de maffiosi zichzelf te verrijken? En wat wordt er vanuit de overheid gedaan om criminele activiteiten tegen te gaan?

Lees hier verder in Panorama op Blendle